Fællesøkonomi

En enkelt konto hvor hele husholdningen var samlet, var tidligere den mest populære form for fællesøkonomi, men det er ved at ændre sig. Flere og flere vælger at have en fælles konto, hvor kun dele af økonomien er samlet, og ved siden af har de en konto til eget privatforbrug. Læs meget mere om lån, penge og økonomi på hjemmesiden med de billige SMS og andre lån: https://kviklaan-info.dk/laan-penge-nu/

Privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen, udtaler, at der stadig er nogen med 100 % fællesøkonomi, og nogen med 100 % adskilt økonomi. Der bliver flere og flere, som lægger sig mellem de to modeller og ikke deler banklån.

Privatøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, bekræfter tendensen. Tilbage i 2011 lavede hun en stor nordisk undersøgelse, omkring hvordan par forvalter deres fællesøkonomi. Undersøgelsen viste, at 8 ud af 10 par har mindst én fælleskonto.

Tidligere betød fællesøkonomi, at man havde en konto til både udbetalinger og indbetalinger, men i 2011 brugte kun cirka halvdelen af alle gifte par denne model. Mange par vælger altså i stigende grad at have både en fælleskonto og en privatkonto, læs meget mere om økonomi, penge og lån på https://trygt.dk/

Yngre par

Det er især de yngre par, som vælger at dele deres økonomi op, og ser man 20 år frem, vil det ganske sikkert være den mest brugte model. Ann Lehmann Erichsen påpeger, at der især er to ting, der ligger til grund for den ændrede holdning.

Den ene grund er, at i modsætning til for 30 år siden har alle deres egen indtægt og pension, og de er dermed blevet ”selvforsørgende”. Den anden grund er, at de fleste gerne vil holde deres forbrug privat, så hver lille ting, der bliver brugt penge på, ikke skal diskuteres.

Las Olsen understreger dog, at den nye måde at administrere familiens fællesøkonomi på stiller større krav til planlægning og evnen til at blive enige om økonomien. Det gælder også ved billån – at købe en bil er en stor investering for de fleste.