Miljøvenlig og skorstensfri pejseindsats

“Kan det virkelig lade sig gøre?” var min første indskydelse da jeg så pejsen. Jeg havde lige fundet ud af at den var skorstensfri og miljøvenlig, og det var ikke sådan lige til at sluge – indtil jeg fik forklaringen. Pejsen jeg havde set brændte på bioethanol, og fidusen er her at der ikke kommer farlige dampe eller lignende ud i rummet, det eneste der udledes, er en så lille mængde damp og kultveilte at de er uden betydning. Det betyder at man faktisk kan få en pejs i sin lejlighed eller sit hus, helt uden at skulle bruge alt for mange kræfter og ikke mindst penge på installationen!.

Billige men gode pejseindsatse

Derfor får man faktisk en billig men alligevel god pejseindsats. Selve bioethanol pejseindsatsen koster typisk det samme som en normal pejseindsats der anvender brænde (omkring 10-25.000 kr), du sparer dog penge på flere væsentlige punkter. Først og fremmest er installationen rigtig nem, du skal blot sørge for at der er et hul i væggen med de rigtige mål, og så kan man blot fastlåse pejsen. Du sparer derudover penge på etablering/vedligeholdelse af en skorsten – og så slipper du for at slæbe brænde frem og tilbage.

Lav din egen pejseindsats

Alle kunder har forskellige ønsker og ideer, og faktisk kan mange af dem blive opfyldt her. Vil du have en pejseindsats i et hjørne, som gennemgående eller bare som en helt normal pejseindsats kan du få det!. Den tekniske sammensætning af produktet giver dig maksimal fleksibilitet, og det eneste du skal sikre dig er at væggen kan bære pejsen, og at der er en sikkerhedsafstand på 1m til sådan noget som gardiner og lignende. Såfremt du vil designe din egen pejseindsats skal du blot sikre at du vælger ikke-brandbare materialer såsom granit og rustfrit ædelstål. Typisk kan man få en smed til at lave rammen ganske billigt og pænt, det eneste du skal købe er et godt brændkar – og her bør du gå efter et der er testet og godkendt.

Drift og opvarmning

Pejse der brænder på bioethanol giver bestemt noget varme af sig, det er dog ikke ligeså meget som en brændeovn. Typisk får man en varmeeffekt på 2,5-3,5 kW, hvilket svarer til en radiator der er skruet helt op. Pejsene kan brænde i omegnen af 4 timer, men du kan justere flammens størrelse, så du vælger selv hvor længe den skal brænde. Får man gæster, og vil man tænde op i pejsen, så hælder man blot bioethanol i åbningen og tænder med en langhalset lighter. Skal man omvendt ud af døren eller i seng kan man blot slukke pejsen ved at lukke klappen for flammens åbning.

Hvorfor var det lige at de var gode mod miljøet?

Med alle de fantastiske muligheder og informationer man får serveret kan man godt glemme noget af det der var det vigtige – nemlig det der med miljøet. En pejseindsats der brænder på bioethanol skåner miljøet. Det gør den fordi bioethanol er udvundet af organiske produkter som majsroer, kartofler og lignende. Det er altså en kilde til fornyet energi, og når den brænder, udledes ingen farlige partikler eller dampe som belaster vores miljø. Du kan derfor sagtens tænde op med god samvittighed hvis du har en pejs der brænder på bioethanol.