Hvis du skal til at skrotte dit gamle olie- eller gasfyr, og gerne vil spare penge på din elregning – så skal du måske kigge nærmere på et solvarmeanlæg. Et solvarmeanlæg bruger solens energi til opvarme vand, som herefter kan bruges som brugsvand eller bidrage til at varme din bolig op.
Hvad er solvarme?
Når solen skinner, og dens stråler eksempelvis rammer dig, din bolig eller noget andet – så afgiver den varme. Solenergi er en uudtømmelige energikilde, og mulighederne for at producere varme på baggrund af solenergi er en guldgrube. Solens stråler indeholder energi, og denne energi kan vi udnytte gennem et solvarmeanlæg. Det er ydermere en gylden mulighed for at nedsætte CO2-udslippet – for solenergi er ren energi.
Solenergi kommer i to former; lysenergi og termisk energi. Det er den termiske energi der udnyttes, når et solvarmeanlæg opvarmer brugsvand eller din bolig. Solens lysenergi udnyttes bl.a. gennem solceller, der omdanner lysenergien til strøm.
Ved at udnytte solens energi, kan vi nedsætte det samlede CO2-udslip rigtig meget. Ved at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energiformer kan en almindelig husstand nedsætte CO2-udslippet med op mod 20 %.
Hvordan virker et solvarmeanlæg?
Et solvarmeanlæg består af op mod flere solfangere, en cirkulationspumpe og en varmtvandsbeholder. Disse komponenter udgør tilsammen et anlæg, der kan spare dig og miljøet for meget. I nedenstående kan du læse mere om, hvilke funktioner de forskellige komponenter har.
Solfangerne bliver ramt af solens stråler, og væsken inde i solfangerne bliver varmet op som resultat heraf. Cirkulationspumpen sender det opvarmede vand videre til varmtvandsbeholderen, hvor varmes afgives til det brugsvand, som du har behov for i din bolig. Varmtvandsbeholderen har et rør i bunden, hvor den opvarmede væske fra solfangerne løber – således at varmen fra solfangerne afgives til brugsvandet.
Hele processen styres automatisk, da en elektronisk måler holder styr på temperaturen i solfangeren og i varmtvandsbeholderen. Hvis væsken i solfangerne er varmere end i beholderen, så sætter cirkulationspumpen i gang.
Hvis du har planer om at dit solvarmeanlæg også skal være med til at varme din bolig op – så skal du være indstillet på at investere i en større solfanger og varmtvandsbeholder end normalt. Solfangerens effektivitet har naturligvis også indflydelse på dette.
Tips til at finde det rigtige
Der er naturligvis en masse overvejelser forbundet med en investering i et solvarmeanlæg. Derfor får du i nedenstående gode hurtigt tips til at finde det rigtige.
Dit varmebehov bliver ikke dækket helt: Et solvarmeanlæg kan levere størstedelen af dit varme brugsvand – men ikke det hele. Derfor er det ideelt, at kombinere et solvarmeanlæg med eksempelvis et pillefyr.
Solen er her ikke hele året: Solvarmen er her mest om sommeren – og ikke ret meget om vinteren. Dette kan du imødekomme ved at investere i en akkumuleringstank eller ved at udnytte solvarmen til opvarmning.
Brug varmen: Hvis du vil have mest ud af dit solvarmeanlæg, skal du udnytte den overskudsvarme der bliver produceret i sommermånederne. Dette kan du fx gøre ved at bruge overskudsvarmen i forbindelse med opvarmning.